Нівелювати ризики

ЗМІНА КЛІМАТИЧНИХ ПОЯСІВ І ЇЇ ВПЛИВ НА ВРОЖАЙНІСТЬ КУЛЬТУР ПРИМУШУЄ АГРАРІЇВ ПРИСКІПЛИВІШЕ СТАВИТИСЬ ДО ВИБОРУ СОРТІВ

Підвищення середньорічних температур викликало зміни клімату в Україні. Кліматологи стверджують, що кліматичні пояси в Україні змістилися з 200 до 250 км із Півдня на Північ. Збільшення території зони Степу та суттєве скорочення  території  Полісся створюють незвичні умови для фермера у виробництві сільськогосподарської продукції. Ми спостерігаємо  нетипові  для Західної України надзвичайно високі температури влітку, які створюють посуху, притаманну Півдню та Сходу України, та короткочасні зливи на Півдні. Посушлива  осінь  2019  року  та «оксамитовий сезон» узимку із суттєвими приморозками пізньої весни 2020 року — невже це стане звичайним явищем для аграрія? Чи вважають аграрії такі зміни катастрофічними і як можна нівелювати вплив погодних чинників на вирощування сільськогосподарських  культур, не знижуючи їх рентабельність? Журналістка The Ukrainian Farmer, Олеся Деркач, поспілкувалася з аграріями на тему зніми клімату, відвідавши господарства Правобережного та Лівобережного Лісостепу.

Адаптуватися до змін
Господарство ТОВ «Україна» веде діяльність у Підволочиському районі Тернопільської області та має в обробітку близько 15 тис. гектарів. Щороку тут вирощують типові для цього регіону культури: сою, ріпак, кукурудзу, соняшник, ячмінь й озиму пшеницю, під якою суттєві площі посіву. Про досвід адаптування виробництва до нових кліматичних умов розповів головний агроном підприємства Ярослав Господарський.

Пане Ярославе, як, на вашу думку, можна пристосуватися до змін кліматичних умов?
— Одна з основних змін, на яку може вплинути  агроном,  це  переглянути вегетаційний період сортів і гібридів з урахуванням їх періоду цвітіння-наливу та зіставити з періодом пікових температур. Поясню на прикладі озимої пшениці. Якісний сорт — це половина успіху, бо останніми роками пікові температури в нашому регіоні настають раніше, ніж зазвичай, а саме — у другій декаді червня. Налив   пізньостиглих   сортів озимої пшениці саме збігається з цією декадою. Тому ми змінили звичний для нас сортовий склад, віддавши перевагу середньостиглим і середньораннім сортам озимих зернових. Через негативні кліматичні чинники аграріям стає дедалі складніше виростити рентабельний урожай

Які сорти висіваєте в господарстві та який ваш улюблений сорт?
— Основні сорти озимої пшениці в нашому господарстві — європейської генетики. Це сорти відомих в Україні компаній-оригінаторів із Німеччини, Франції, Австрії та Чехії. Врожайність цих сортів показує високий рівень селекційної роботи у їх створенні, і ми дуже задоволені, що віддали їм перевагу, тому виділити окремий сорт дуже важко.

Може, під якимсь сортом найбільша площа посіву у вашому господарстві, або який би ви порадили своїм колегам?
— Найбільші площі в нашому господарстві під сортом озимої пшениці Нордіка, відомої в Україні французької компанії Лімагрейн. За три останні роки цей сорт тримає врожайність не нижчу за 10 т/га, незважаючи на погодні умови. Така стабільність сорту мене приємно вражає. Сорт озимої пшениці Нордіка у господарстві «Україна» тримає врожайність вище 10 т/га, незважаючи на погодні умови.

Чи застосовуєте щось особливе у живленні або в технології вирощування?
—  Нічого  особливого  в  технології вирощування в господарстві ми не застосовуємо. Система живлення в нашому господарстві — типова для озимої пшениці. За період вегетації ми вносимо 200 кг/га азоту, 50 — фосфору, 46 — калію та 40  кг/га  сірки  в  діючій  речовині.  Крім того, вносимо 45 кг/га азоту перед виходом колоса, чим сприяємо збільшенню маси 1000 зернин. Уже два роки поспіль отримуємомасу 1000 насінин понад 50г.
Я сміливо можу порадити агрономам випробувати сорт озимої пшениці Нордіка у своїх господарствах — він точно Вас здивує.

  • Приборкати небо людям не до снаги, але кожне господарство здатне адаптувати своє виробництво до кліматичних змін 

Прогнозована стабільність
Озима  пшениця є однією з основних культур у сівозміні компанії «ПКЗ-Агро», яке розташовано в Пирятинському районі Полтавської області. Господарство відводить під цю зернову третю частину загальної площі посівів у 6 тис. гектарів. Про те, як впливають кліматичні зміни на ведення сільськогосподарського виробництва та рентабельність, розповів головний агроном господарства Сергій Міщенко.

Пане  Сергію,  ви  працюєте  агрономом  у  Полтавській  області  вже 25 років. Як змінились агрокліматичні умови за останній період?
— Останні роки суттєво відрізняються температурний і водний режими. До прикладу, відсутність вологи в ґрунті у вересні 2019 року не дало змоги посіяти озимий ріпак — переконаний, що з такою проблемою стикнулося не тільки наше господарство. Географічно ми розташовані в Лісостеповій зоні, але середньорічна кількість опадів наближається до Степової зони.

Який ви бачите вихід із цієї ситуації?
— Проведення агротехнічних заходів, що  спрямовані  на  збереження  вологи та підбір більш посухостійких сортів і  гібридів. У  своєму господарстві ми запровадили глибоке розпушення ґрунту як основний обробіток, що надає можливість більше накопичити зимньої вологи, а ранньовесняне боронування сприяє збереженню продуктивної вологи.

А як щодо підбору сортів?
— Нині  в  регіоні,  де  працює  «ПКЗ-Агро», середньорічна норма опадів становить 450 мм, а за минулий рік цей показник був навіть 340 мм. Тому й сорти підбираємо ранньостиглі або середньоранні, обов’язково посухостійкі та низькорослі. За два останніх роки врожайність озимої пшениці в господарстві становила від 6,5 до 7 т/га.

Можете назвати якісь окремий сорт?
— Сорт озимої пшениці Алтіго — мій фаворит, ми вирощуємо його третій рік. Спочатку розмножували на замовлення на насіннєвих посівах, а потім впровадили і в товарні посіви господарства. Сорт ранній, французької селекції. Рано виколошується та встигає налитися ще до червневої спеки.

Які  поради  дасте  своїм  колегам щодо вибору сортів?
— Кожне господарство має підібрати для себе свої сорти пшениці, враховуючи природно-кліматичні та ґрунтові умови господарювання. Я раджу щороку висівати на випробування по 2–3 нових сорти, таким чином тестувати їх за різних погодних умов, що складаються у різні роки. Сьогодні на ринку України є багатий вибір сортів, отже, є з чого вибрати. Ми свій вибір зупинили на сорті Алтіго, бо на власному досвіді переконались у тому, що можемо розраховувати на прогнозовану врожайність і стабільну якість зерна.

  • Сорт озимої пшениці Алтіго — фаворит у сівозміні компанії «ПКЗ-Агро»: він рано виколошується та встигає налитися ще до червневої спеки.

За матеріалами The Ukrainian Farmer, 2020 рік