Eridon Logo

Співпраця, яка гарантує успіх

Пшениця

i Корисна інформація
Назва
Оригінатор
Група якості
Алтіго
Limagrain
Цінна
Артіст
DSV
Цінна
Балітус
SAATBAU
Цінна
Банкір
Bayer
Цінна
Ванесса
Selgen
Цінна
Галліо
Probstdorfer Saatzucht
Сильна
Гордіан
Syngenta
Цінна
Десамо
Syngenta
Цінна
Лукуллус
SAATBAU
Сильна
Лупус
SAATBAU
Сильна
Меморі
Secobra
Цінна
Нордіка
Limagrain
Філер
Паннонікус
SAATBAU
Сильна
Патрас
DSV
Цінна
Практік
RAGT semences
Цінна
Ребелл
RAGT semences
Цінна
Сторiнка з 2

Калькулятор норми висіву насіння Де придбати?

 
Корисна інформація

Вибір насіння озимої та ярої пшениці

Купити насіння пшениці  – це також й обрати сорт. При підборі сорту озимої чи ярої пшениці необхідно враховувати конкретні ґрунтово-кліматичні умови господарства, попередників, передпопередників, рівень господарювання, строки сівби, особливості та характеристики сортів. Звичайно, на врожайність пшениці найбільший вплив мають погодні умови. Але впливати на погоду агрономи не можуть, а от формувати майбутній врожай навіть за умов несприятливої погоди це їх обов’язок.

Де купити насіння пшениці європейскої якості в Україні?

Вплив вибраного сорту на результат майбутнього врожаю оцінюється, за різними даними, від 20-30% до 50%, що є досить вагомим. Сорти відрізняються один від одного реакцією на окремі фактори технології вирощування, потенціалом врожайності, стійкістю до несприятливих факторів вирощування, строками дозрівання та іншими характеристиками. Перш за все при виборі сорту слід враховувати найбільш суттєві елементи продуктивності, які є вирішальними для конкретної місцевості. Щоб мати гарантований та стабільний врожай, необхідно висівати сорти, які пройшли всебічну оцінку в умовах конкретного регіону та агротехніки.

За генетичним потенціалом (рівнем врожайності) та вимогами до умов вирощування (пристосованості до ґрунтово-кліматичних умов і технологій вирощування) сорти озимої та ярої пшениці розподіляються на наступні групи:

  • Інтенсивні – мають дуже високий потенціал врожайності, потребують високих агрофонів (попередники, ґрунти, живлення, захист), на яких здатні розкрити свій потенціал у повній мірі.
  • Проміжні (універсальні) – більш стійкі до несприятливих умов вирощування, мають кращі адаптивні властивості, можуть забезпечувати високий врожай за несприятливих умов. Ці сорти також добре реагують на високі агрофони.
  • Пластичні (адаптивні) – мають високу агроекологічну пластичність, високу адаптивність, добру регенераційну здатність навесні.
  • У разі екстремальних умов переважать інтенсивні та проміжні сорти за врожайністю.

Крім того, в кожному господарстві варто вирощувати сорти різної групи стиглості. При використанні сортів різних за строками дозрівання, кожен з них збирають у різні строки (в міру дозрівання), краще і ефективніше використовується збиральна техніка, зменшуються втрати врожаю. Ранньостиглі сорти, як правило, встигають сформувати врожай до настання суховіїв та посухи. Хоча в окремі роки, з посушливою весною, ранньостиглі сорти можуть постраждати більше, а опади, які випадуть пізніше, посприяють підвищенню врожайності середньо- та пізньостиглих сортів. Тому, в господарствах доцільно висівати 3-4 сорти різних груп стиглості.

Сорти озимої та ярої пшениці необхідно підбирати не тільки за величиною врожайності, а й за якістю зерна.

Залежно від показників якості зерна (ДСТУ 3768-2010) м’яку пшеницю поділяють на шість класів:

  • класи 1-3 - група А;
  • класи 4-5 - група Б;
  • клас 6.

М’яку пшеницю групи А використовують для продовольчих (переважно в борошномельній та хлібопекарській галузях) потреб і для експортування. Пшеницю групи Б і 6-го класу використовують на продовольчі та непродовольчі потреби, а також для експортування.

Крім вищеперерахованих критеріїв при виборі сорту озимої пшениці необхідно враховувати:

  • якість насіння;
  • стійкість до вилягання, посухи або надмірного зволоження;
  • стійкість до осипання та проростання в колосі;
  • остистість колосу;
  • оптимальні строки сівби;
  • вибагливість до ґрунтів та обробітку ґрунту;
  • рекомендовану густоту стояння;
  • стійкість до хвороб.

Отже, для конкретних технологій і умов вирощування необхідно підбирати конкретні сорти, які найбільше пристосовані саме для таких умов. Спадковий рівень продуктивності та відповідність технологій вирощування – основна умова ефективного використання генетичного потенціалу сорту озимої або ярої пшениці.

Здорове насіння озимої та ярої пшениці та багатий урожай від ЕРІДОН
Всім нашим клієнтам, окрім якісного насіння, доступна професійна допомога і підтримка для оптимального вибору кращого сорту під конкретні умови господарства і побажання замовника. Звертаючись до нас за консультативною допомогою та з метою купити насіння пшениці, Ви отримуєте відмінну врожайність пшениці і багаторазову окупність витрачених коштів при зборі відмінних урожаїв.