Кагатування цукрових буряків. Як зберегти цукор у коренеплодах?
Дата публікації: 17 вересня 2018
Переглянуло: 137 осiб
Все більше цукрових заводів запроваджують окремий перелік правил, щодо прийомки, кагатування та зберігання коренеплодів цукрових буряків. Дані правила стосуються, як виробників бурякосировини, так і самих цукрових заводів. Метою є покращення продуктивності та прибутковості виробництва.
Втрати цукру є неминучими, але їх потрібно мінімізувати. Якщо вітчизняні цукровиробники не намагатимуться покращити процеси прийомки та зберігання цукросировини, то найближчим часом Україна буде неспроможна конкурувати з передовими країнами-цукровиробниками. За багато років спільної праці бурякосійних господарств, цукрових заводів та науково-дослідних інститутів було зроблено багато практичних висновків, щодо збирання, зберігання коренеплодів цукрових буряків та зменшення втрат протягом зберігання, з якими можна ознайомитись нижче.
- Якісного видалення гички можна досягти за густоти 85-110 тис. рослин/га.
- Очисні механізми бурякозбирального комбайна повинні бути відрегульовані належним чином
- Допустимим рівнем домішок має бути 2,0-3,5%
- Пошкодження коренеплодів за збирання та навантаження повинні бути мінімальними
- Оптимальна температура коренеплодів призначених для кагатування є 1,66 ᵒС
- Коренеплоди з температурою внутрішніх тканин більше 13ᵒС не допускаються до кагатування
- Втрати цукру за зберігання на рівні 0,25 кг/добу/т є оптимальними
- Викопати коренеплоди необхідно до настання заморозків
- Допустима товщина обмороження голівки коренеплоду не більше 6 мм. Незважаючи на це, такі коренеплоди не використовуються
- Буртоукладна техніка має бути обладнана вальцями для видалення домішок
- Оптимальна висота для не вентильованих кагатів становить 6 м, для вентильованих – 8-9 м
- Обов’язкової вентиляції потребують коренеплоди, які зберігаються більше 150 днів
В даній системі, одну з основних ролей відіграє генетика гібридів цукрових буряків. Визнаним у Європі лідером в даному напрямку, починаючи з 20-х років 20-го століття, є селекційна компанія Хіллесхьог. На сучасному етапі її гібриди, перелічені нижче, є найбільш придатними для зберігання у кагатах:
Менеджер з розвитку продуктів «ЕРІДОН»
ЯКУСИК Михайло Михайлович | (095)-285-28-72