Зразкова селекція від Hilleshög та Maribo Seed
Дата публікації: 19 жовтня 2018
Переглянуло: 131 осiб
Гібрид є одним з найважливіших факторів у підвищенні продуктивності цукрових буряків. Зараз ні в кого не виникає сумніву, що значного росту урожайності коренеплодів та збору цукру можна досягти завдяки вдалому підбору гібридів.
Практика доводить, що обґрунтований підхід до вибору гібридів з урахуванням їх потенціалу продуктивності та стійкості до хвороб листя й коренеплоду, дозволяє підвищити збір цукру на 3-5 т/га.
Як показали результати випробувань, проведених у ПСП «Сокільча», Попільнянського району, Житомирської області, використання гібридів, стійких до хвороб коренеплоду та асиміляційного апарату, помітно впливає на продуктивність із перших до останніх днів вегетеції рослин. Наявність генетичної стійкості сприяє підвищенню урожайності, цукристості та збору цукру на противагу гібридам, які не мають таких властивостей. Зі збільшенням ступеню опору до натиску хвороб зростає маса коренеплодів.
Утворення коренеплоду і накопичення в ньому цукру є результатом ряду складних біологічних процесів, які відбуваються в органах цукрових буряків. А перебіг цих процесів передусім визначається генетичними властивостями гібриду.
Найвищий, серед досліджуваних варіантів, показник збору цукру мали гібриди селекції Хіллесхьог (14,05-15,66 т/га):
Поміж гібридів селекції Марібо Сід найпродуктивнішими були Карлтон (13,98 т/га), та Лімозіне (13,36 т/га).
Підсумовуючи вищенаведену інформацію, слід зазначити, що підбір гібридів є важливою частиною технології вирощування цукрових буряків.
Генетично досконалі гібриди дозволяють суттєво підвищити окупність елементів технології, що витрачаються упродовж усього технологічного процесу вирощування даної культури.
Менеджер з розвитку продуктів «ЕРІДОН»
ЯКУСИК Михайло Михайлович | (095)-285-28-72