• Агроінфо
  • Агропомічник
  • Результати застосування Thio-Sul® (розчин тіосульфату амонію) у 2022 році

Результати застосування Thio-Sul® (розчин тіосульфату амонію) у 2022 році

Уже п'ять років вітчизняним сільгоспвиробникам доступний інноваційний бельгійський продукт – азотно-сірчане добриво Thio-Sul® виробництва Tessenderlo Kerley, який в Україні офіційно представляє компанія «Ерідон». 

Варто зауважити, що цей продукт не є новинкою для світової аграрної спільноти. Так, світовий досвід застосування Thio-Sul® базується на багаторічній практиці застосування на полях США та ЄС, а обсяги внесення сягають сотні тисяч тонн щороку.

Які основні переваги Thio-Sul® зробили його необхідним елементом у сівозмінах при вирощуванні таких азотофільних культур, як кукурудза, озима пшениця та ріпак:

  • Першою перевагою продукту Thio-Sul® є ідеальна сумісність із карбамід-аміачною сумішшю (КАС). Особливо з найбільш концентрованим варіантом – КАС-32. Вони мають однакову питому вагу – 1,32-1,35 та однаковий рН – 6,5-8,5. Змішування цих бакових партнерів відбувається на кшталт «вода з водою», тобто ідеально.
  • Другою перевагою продукту Thio-Sul® є здатність забезпечувати кріопротекторний захист КАС-32 під час зимового зберігання. Додавання у КАС-32 всього 10% за обсягом продукту Thio-Sul® дає змогу аграрієві не боятись морозу до -10°С і зберігати товарні властивості суміші впродовж зимового зберігання. При зберіганні КАС-32 взимку без додавання Thio-Sul® кристалізація розпочинається притемпературі -2°С, і за тривалого морозного періоду відбувається перемерзання КАС. При розмерзанні, яке настає при температурі вище 0°С різко порушуються якісні показники: продукт вертикально розшаровується на фракції з різним вмістом азоту та різною питомою вагою. Також відбувається кристалізація з розчину аміачної селітри і формування осаду на дні сховища. Щоб уникнути таких негараздів, застосовуйте продукт Thio-Sul® від Tessenderlo Kerley. При створенні суміші КАС-32 та Thio-Sul® вона лишається стабільною впродовж тривалого періоду зберігання.
  • Третя перевага продукту Thio-Sul® – пролонгація роботи та суттєва мінімізація втрат азоту з КАС-32. Ця технологічна особливість дає можливість азотним живленням «дотягуватись» до найпізніших періодів вегетації таких культур, як кукурудза, озима пшениця та озимий
    ріпак. Для озимих пшениці й ріпаку найбільш відповідальним внесенням азотних добрив навесні є ранньовесняне підживлення по мерзло-талому ґрунту. Застосувавши суміш КАС-32 + Thio-Sul®, агровиробникові вже не потрібно вносити повторно азотне добриво на підживлення. Достатньо дати повну норму азоту за одне внесення. На кукурудзі при передпосівному застосуванні суміші КАС-32 + Thio-Sul® спостерігається пролонгація доступності азоту до періоду початку наливу качана, що з точки зору прогресивних агровиробників є дуже цікавим аспектом. Варто зазначити, що при додаванні Thio-Sul® до КАС втрати азоту в середньому зменшуються на 20% порівняно із внесенням КАС без додавання Thio-Sul®.
  • Крім пролонгації доступності азоту з КАС-32 для польових культур, Thio-Sul® також забезпечує пролонговану доступність сірки для рослин. Так, при потраплянні у ґрунт після періоду активного впливу на ґрунтову мікрофлору (2–3 тижні) Thio-Sul® розкладається на іони сульфіту амонію та елементарної сірки. Перший дає у кореневмісний шар доступну сірку в формі SO32-, яка швидко окислюється до SO42- і відразу доступна для рослин. Елементарна сірка після окиснення у ґрунті бактеріями роду Thiobacillus теж переходить у доступну для рослин форму, що важливо у пізні періоди вегетації. Зазвичай при використанні простих сірковмісних добрив, наприклад, сульфату амонію, велика кількість сірки втрачається через промивання і ґрунт закислюється. У разі застосування Thio-Sul® вся сірка лишається доступною для рослин і активно використовується у процесах живлення, росту та розвитку, а ґрунт не змінює свій рН. Варто наголосити, що сірка є додатковим «локомотивом» для збільшення ефективності азотних добрив. Без сірки неможливо отримати врожай із високими показниками якості таких культур, як кукурудза, озимі пшениця та ріпак.
  • Thio-Sul® є найбільш концентрованим продуктом на ринку за вмістом легкодоступної сірки і технологічно ефективніший від традиційного сульфату амонію. Крім того, при застосуванні Thio-Sul® відбувається вивільнення (перехід у доступні водорозчинні форми) зв’язаних мікро- та макроелементів із ґрунту, таких як залізо (Fe) та фосфор (P).

Thio-Sul®

Фото. Єврокуб з Thio-Sul®

Виробничий досвід застосування Thio-Sul® у 2022 р. продемонстрував чудові результати у господарствах із різних областей України, які зображені в таблиці:

Культура Контроль (без Thio-Sul®), т/га Варіант (з Thio-Sul®), т/га Прибавка, т/га
ТОВ «ПКЗ-Агро» (Полтавська область, Пирятинський р-н)
Озима пшениця 5,3 6,06 0,81
Озимий ріпак 4,38 4,95 0,57
ТОВ «Технополь Агро» (Кіровоградська область, Кропивницький р-н)
Озима пшениця 6,3 6,7 0,4
ПрАТ «Мізоч-Агропродукти» (Рівненська область, Рівненський р-н)
Озима пшениця 7,5 7,9 0,4
СФГ «Веселка» (Донецька область, Олександрівський р-н)
Озимий ріпак 3,51 3,94 0,43

 

Як видно з виробничих результатів, Thio-Sul® від Tessenderlo Kerley забезпечує прибавку врожаю озимих культур і разом з іншими технологічними перевагами вже п'ятий рік поспіль доводить свою ефективність у технологіях вирощування польових культур в Україні.

Бажаємо всім високих та стабільних урожаїв!


Заступник керівника Відділу технологічної підтримки «ЕРІДОН» 
ЧЕРНЕНКО Євген Петрович |
(050)-373-95-24

Де придбати?

12 ms. PHP memory: 2097152 (526200)