Хімічне прорідження яблуні та груші
Дата публікації: 22 травня 2020
Переглянуло: 137 осiб
Шановні колеги!
Вже незабаром потрібно буде проводити хімічне прорідження яблуні і груші. На формування зайвої зав’язі дерево витрачає велику кількість поживних речовин та вологи, що може негативно позначитися на рості, розвитку та якості плодів, які залишаються. Як висновок, надмірна кількість плодів пригнічує і виснажує дерево та призводить до періодичності плодоношення. Саме тому регулювання кількості зав’язі на дереві має дуже важливе значення для отримання високих та стабільних врожаїв.
Видаляти всю надлишкову кількість зав’язі за один раз доволі ризиковано, тому зазвичай хімічне проріджування проводять в декілька етапів. Найбільш ефективним щодо проріджування зав’язі та покращення якості плодів є використання препаратів на основі 6-бензиладеніну (цитокінін, 6-БА, 6-BA) при високій нормі водовиливу (1000 л/га).
При розмірі плоду 8-14 мм треба провести обробіток наступними препаратами:
- Спрей-Ейд – 0,04 л/100 л води (для зменшення впливу високого рівня рН води);
- Біламін 6-7 л/га (в залежності від сорту, для прикладу сорти Гала, Фуджи та Пінова потребують максимальної норми);
- МультиМастр 0,06 л/100 л води (для поліпшення роботи препаратів).
Застосування гормональних препаратів у цій фазі не має жодного впливу на інтенсивність закладення квіткових бруньок наступного року, а лише корегує розмір та смакові якості плодів. Оптимальна температура для внесення 21-25°С. Температура <18°C суттєво зменшує ефективність прорідження, а >27°C збільшує. Дощ на протязі 6-8 годин після внесення також знижує ефективність.
Через три-чотири тижні після закінчення цвітіння, дерева починають закладати плодові бруньки, які будуть плодоносити наступного року. Відповідно дереву необхідно мати в достатній кількості поживу та вологу, щоб одночасно сформувати плоди й закласти плодові бруньки. Тому обробка препаратами для прорідження зав’язі сприяє вивільненню енергії для формування плодів та закладання плодових бруньок під врожай наступного року.
Гарних Вам врожаїв!
Менеджер з розвитку продуктів «ЕРІДОН»
СВЕРІДА Віктор Михайлович | (050)-357-03-88