Секрети отримання рекордних врожаїв сої

У минулому році встановлений новий світовий рекорд врожайності сої - неймовірних 12,78 т/га. Звичайно, цей показник в декілька раз перевищує фактичну врожайність багатьох господарств і видається недосяжним. І без сумніву виникає запитання – яким чином це можливо і чи можливо взагалі? Що для цього потрібно зробити? Давайте спробуємо розібратися.

Першим, хто подолав рубіж врожайності сої в 10 т/га був Кіп Куллерс ще в далекому 2010 році. І тільки в минулому, 2019 році, Ренді Давді спромігся перевершити його рекорд досягнувши нового рівня врожайності - понад 12 т/га

 

 

Кіп Куллерс (Kip Cullers) – фермер зі штату Міссурі (США). В 2010 році встановив світовий рекорд врожайності сої – 10,79 т/га. Вважає, що потенціал сої безмежний і досить легко досягається. Більш складною культурою для нього є кукурудза. 

 

 

 

Ренді Давді (Randy Dowdy) – фермер зі штату Каліфорнія (США), який в 2019 році встановив новий світовий рекорд врожайності сої – 12,78 т/га. Переконаний, що використання прогресивних продуктів не підвищує врожайність, а допомагає зберегти вже закладений потенціал. Вважає себе критичним мислителем.

 

Враховуючи те, що немає єдиного фактору чи практики, які автоматично підвищують врожай, найкраще не просто спробувати скопіювати технологію інших, а спробувати зрозуміти її нюанси та деталі, методи управління посівами, які допоможуть наблизитися до рекордних врожаїв, навчитися відчувати та працювати з культурою. 
Отже, якщо узагальнити практику управління посівами сої фермерами-рекордсменами, то секрети рекордних врожаїв сої криються в наступному:

  • Строки посіву та рівномірність появи сходів. Високі врожаї сої починаються зі строків та якості посіву. Посів необхідно проводити якомога раніше (середина – кінець квітня), коли настануть сприятливі грунтові умови. Ранній посів є одним із самих критичних факторів для подальшого роста та розвитку сої. Ранній посів необхідно проводити для того, щоб початок періоду цвітіння сої припав на літнє сонцестояння (21 червня) і міжряддя було повністю закрите. Рослини перехоплюють максимальну кількість світла та максимізують процес фотосинтезу. Крім того, більш ранні посіви мають на 5 – 7 днів довший період наливу зерна у порівнянні з більш пізніми. Якщо типовий період наливу зерна у багатьох фермерів триває 30 – 35 днів, то на полях Кіпа Куллерса – до 45 днів. Запізнення з посівом на 10 – 12 днів зменшує врожайність сої до 0,5 т/га. Для посіву використовуйте крупне насіння (велике насіння – кращий врожай). Для досягнення високих врожаїв рівномірний та швидкий ріст має вирішальне значення. Густота посіву 250 – 350 тис. рослин/га (на момент збирання). Не дозволяйте рослинам сої переростати. Перерослі рослини починають затінювати одна одну і обмежують фотосинтез. На рекордних посівах рослини сої мали по 20 – 25 пагонів і на кожному пагоні по 5 – 10 бобів. Хоча розмір насіння і його маса важлива, насправді врожайність збільшує кількість насіння.
  • Вибір сорту. Зверніть увагу на фактори, які обмежують врожайність культури на ваших полях. Наприклад, якщо склеротиніоз є проблемою в полі, вибирайте сорти стійкі до цієї хвороби. Ви повинні оцінювати і підбирати для себе нові сорти на регулярній основі. 
  • Обробка насіння. Одне із важливих завдань – отримати одночасні та якісні сходи. Перші сім’ядольні листки починають старіти до фази V3. Важливо їх зберегти до фази V9 – V10, що буде запорукою сили та здоров’я рослин на початку сезону. Коли ми цього досягаємо обробкою насіння, можемо розраховувати на гарний врожай. Тут справедливим є вислів, що все починається з насіння та його якісної обробки. Однією з причин зменшення польової схожості насіння і відповідно густоти стояння рослин є грибкові захворювання, наприклад Pythium, Fusarium та Rizoctonia. Тому обробка насіння перш за все повинна допомогти рослинам сої витримати суворі строки раннього посіву, тиск ґрунтових шкідників та хвороб. 
  • Адекватне мінеральне живлення та регулярний полив. Обов’язковим елементом ефективної системи живлення є регулярне проведення агрохімічного обстеження ґрунтів та використання листової діагностики рослин сої під час вегетації. Соя може забезпечити себе азотом, але не фосфором та калієм. Розраховувати на залишок цих елементів після попередників також не варто. Якщо ви плануєте отримати врожай понад 5 т/га, засвоєння фосфору та калію може подвоїтися. Високопродуктивна соя потребує більш високого рівня мінерального живлення. 

Розподіл поживних речовин в посівах сої відбувається у три фази:

V4 – через 30 днів після появи сходів;
R2 – повне цвітіння;
R5 – R8 – зниження швидкості накопичення поживних речовин.

Програма мінерального живлення (фертигація та листкові обробки, без основного удобрення) посівів сої Ренді Давді: 

ПЕРІОД/ФАЗА РОЗВИТКУ НОРМА ВИТРАТИ ТА МЕТА ПІДЖИВЛЕННЯ
ПІД ЧАС ПОСІВУ 2-2,5 л/га препарату, який містить 4% цинку та деякі ферменти. Головне призначення даного заходу стимулювання розвитку кореневої системи та ґрунтової мікрофлори навколо неї
V3 – R1  2-2,5 л/га препарату, який містить 5% бору та 0,5% молібдену для покращення розвитку бульбочкових бактерій, надання міцності клітинним стінкам та покращення їх структури, підвищення імунітету рослин, покращення обміну вуглеводів для транслокації цукрів, покращення процесів цвітіння та запилення
2-2,5 л/га препарату, що містить 5% азоту та ферментаційний екстракт. Покращує споживання та засвоєння поживних речовин
2-2,5 л/га препарату, який містить 5% азоту, 2% сірки, 0,5% бору, 2% марганцю, 0,05% молібдену та 2% цинку. Покращення вегетативного та репродуктивного росту і розвитку
ПЕРЕД ЦВІТІННЯМ 2-2,5 л/га препарату, який містить 5% бору та 0,5% молібдену. Покращення процесів цвітіння та запилення. Бор покращує цвітіння та утворення бобів. Молібден має вирішальне значення для метаболізму азоту та утворення білків, які необхідні для росту рослин
2-2,5 л/га препарату, який містить 4% азоту, 3% сірки, 0,25% бору, 3% марганцю та 3% цинку. Посилення фізіологічних процесів та зменшення стресу рослин
2-2,5 л/га препарату, що містить 5% азоту та ферментаційний екстракт. Покращує споживання та засвоєння поживних речовин
УТВОРЕННЯ БОБІВ 2-2,5 л/га препарату, що містить 2% азоту, 16% калію, 2,5% бору та 0,2% молібдену. Бор і молібден сприяють кращому виповненню бобів і допомагають запобігти їх абортації. Калій підвищує посухостійкість, посилює опір рослин натиску хвороб і шкідників, є дуже критичним для отримання високих врожаїв
ПРИ КОЖНОМУ ОБРОБІТКУ ПЕСТИЦИДАМИ 1-1,25 л/га препарату, який містить 4% азоту, 3% сірки, 0,25% бору, 3% марганцю та 3% цинку. Посилення фізіологічних процесів та зменшення стресу рослин

В свою чергу, забезпечення високого фону мінерального живлення неможливе в умовах нестійкого зволоження (недостатньої кількості вологи в грунті). Тому, для отримання рекордних врожаїв необхідно досягнути відсутності водного стресу рослин, а отже проводити регулярний полив. 
З метою активізації ґрунтової мікрофлори та підвищення рівня вуглекислого газу до поливної води тричі за сезон додається цукор (4 кг цукру на 100 л води на 1 га). 

  • Знищення бур’янів на початкових фазах розвитку культури. Якщо ви дозволите бур’янам досягнути висоти 5 см, 10% вашого врожаю буде втрачено без можливості його відновити чи повернути. Тому застосування досходових гербіцидів життєво важливо для посівів сої.
  • Щоденний огляд полів. Вийдіть зі своєї машини і пройдіться своїми полями. На швидкості 60 – 90 км/год важко оцінити що відбувається на ваших полях. 
  • Використовуйте фунгіциди. Верхня третина рослин сої поглинає ¾ сонячного світла, тому важливо захистити листя (зберегти здоровим) аж до достигання. 

Ларрі Персел (Larry Purcell), професор Університету Арканзас (США) зі своїм студентом Райаном Ван Роекелем (Ryan Van Roekel) намагалися дублювати деякі підходи вирощування сої Кіпа Куллерса на своїх дослідних ділянках. Вони провели агрохімічний аналіз грунту, подвоїли рекомендовані норми внесення мінеральних добрив, а також вносили від 12 до 25 т/га пташиного посліду. Провели глибокий обробіток ґрунту (оранку) до 28 см. Посів здійснили 15 квітня з шириною міжрядь 45 см, густота посіву становила 345 тис./га. Проводили часті поливи та фертигацію посівів комплексними добривами протягом сезону, а також «гаряче спалювання» верхівок рослин гербіцидом. Суворо дотримувалися контролю бур’янів, хвороб та шкідників.
Загальний фон мінерального живлення: N952Р280К672S90
Проведено 5 інсектицидних, 3 фунгіцидних обробки
Поливна норма за сезон становила 426 мм. 
 

Отримана врожайність: 2012 рік від 5,8 до 7,7 т/га, 2013 рік від 5 до 7,8 т/га

Дослідники також провели подібні виробничі випробування у трьох різних виробників сої (фермерів). 2011 та 2012 роки були спекотними, але врожайність сої становила від 5,4 до 6,6 т/га. 2013 рік був м’якішим і найкраща врожайність виробничих посівів становила майже 7 т/га. Вони помітили, що основна відмінність рекордних посівів сої – це наявність більшої кількості бобів, ніж на звичайних посівах. Отже, одним із ключових завдань є стимулювання гілкування рослин сої та формування більшої кількості бобів. Стосовно інших факторів дослідники дійшли наступних висновків: 

  • Ранній посів. Ранні посіви сої не тільки отримують більше світла, але і мають більш тривалий репродукційний період. Коли ви висіваєте пізні сорти сої в пізні строки – ви вкорочуєте репродуктивний період. Навіть найкращі умови вирощування не можуть компенсувати відсутність раннього посіву. Звичайно, ранній посів не завжди такий райдужний і у фермери щороку нервують щодо особливо ранніх посівів. Після отримання сходів, точка росту у сої знаходиться над поверхнею грунту і тому піддається впливу дії низьких температур та заморозків. Хоча соя має стійкість до холодних і вологих умов, ризик пошкодження посівів досить значний. У індетермінатних сортів сої посіяних в першій половині / середині квітня процес цвітіння починається наприкінці травня, на початку червня. Недостатня кількість потрібних ресурсів в цей час призводить до абортації квіток. Основним ресурсом рослин є вуглеводи, які утворюються під час фотосинтезу. А процес фотосинтезу зазвичай найбільший під час літнього сонцестояння наприкінці червня. Соя посіяна з густотою 370 тис./га та за ширини міжрядь 38 см отримує 100% сонячного світла. При ширині міжрядь 76 см – лише 50%, решта сонячної енергії потрапляє на грунт. Отже, ранній посів – більше бобів – більший врожай. 
  • Підбір сортів. При пошуку та підборі сортів з високим потенціалом врожайності ви також повинні враховувати їх стійкість до хвороб та стресових факторів. В свою чергу гарна стійкість до хвороб зазвичай означає меншу врожайність. 
  • Якість посіву. На відміну від кукурудзи соя не так сильно реагує на рівномірність розміщення в рядку. Просіви та двійники також не є критичними. 
  • Мінеральне живлення. Соя зазвичай, вимагає менше вкладень, ніж кукурудза, але це не так у всіх випадках. Соя потребує значно більше калію і може мати приховану недостачу цього елементу, яку можна помітити тільки після проведення листкової діагностики. Врожай зерна сої в 5,4 т/га потребує 280 кг/га калію. Також не існує єдиного правильного способу забезпечення рослини сої азотом, особливо на грунтах з високим вмістом органічної речовини. Іноді додавання азоту може зменшити врожай, а не збільшити його. Крім того, сірка повинна бути обов’язковим стандартом у програмі живлення сої. 

Слід пам’ятати, що максимізація врожайності може означати збільшення витрат, подекуди навіть непотрібних, які майже не мають шансів зберегти потенціал врожаю. З іншого боку, скорочення витрат, як правило, знижує врожайність, яка могла б бути легко збережена за умови належного управління витратами. Майстерність фермера у тому, щоб знайти баланс між потенційними втратами врожаю та затратами на боротьбу з шкідливими об’єктами.

Фермер, це друга найстаріша професія в світі. Відповідно, традиції та певна «перевірена» практика (досвід) накладають свій відбиток на підходи до технологій. Тому, одна із найважливіших речей – змінюватися і спробувати нові речі (ідеї, практики, підходи, продукти). Пробуйте щось нове щороку. Іноді покращення роботи починається із простого запитання «Чому?». 

Минулорічні стратегії виграшу включали обробку насіння інокулянтами, добривами та іншими стимулюючими речовинами, використання фунгіцидів та стимулювання гілкування рослин (підпалюванням верхівок азотними добривами, рослинною олією або гербіцидами). Отримані рекордні врожаї неможливі без поєднання оптимального водного, світлового та теплового режимів, достатнього живлення, професійного управління посівами та здоров’я грунту. Причому завжди слід бути готовим як до успіху, так і невдач. Що завтра нас приведе до успіху і які виклики чи відкриття чекають нас попереду? Питання залишається відкритим…


Керівник відділу технологічної підтримки «ЕРІДОН»
Грищенко Віталій |
(050)-419-94-83